Dietetycy i lekarze w krzykliwym alarmie. Przestałam pić – Szokujące fakty o tym napoju.

Z pewnością nie raz usłyszeliście, że konsumpcja gazowanych napojów słodzonych nie służy zdrowiu. Choć mężczyźni często po nie sięgają, pragnąc pobudzenia, kobiety starają się ich unikać z obawy przed przybraniem na wadze.

Dr West Conner, specjalista z dziedziny farmacji i prowadzący wykłady na ten temat, przeprowadził analizy, które wyraźnie pokazują dlaczego zaleca się unikanie napojów w rodzaju coli. W ciągu dziesięciu minut od wypicia napoju tego typu, spożywamy nawet 10 łyżek cukru, co równa się całkowitemu dziennemu zapotrzebowaniu na cukier. Teoretycznie, nasze ciało powinno zareagować wymiotami na taki szok, jednak kwas fosforowy neutralizuje zbyt słodki smak, zapobiegając temu odruchowi.

Dwadzieścia minut później, obserwujemy skok poziomu cukru we krwi, co prowadzi do uwolnienia insuliny. Następuje proces, w którym wątroba przekształca nadmiar dostarczonego cukru w tłuszcz.

Po upływie czterdziestu minut, nasz organizm zużywa całość kofeiny zawartej w coli. Dochodzi do rozszerzenia źrenic i wzrostu ciśnienia krwi, co powoduje, że wątroba wyrzuca więcej cukru do krwi. Receptory adenozyny w mózgu zostają zablokowane, więc nie odczuwamy już zmęczenia.

Dodatkowo, poziom dopaminy w mózgu wzrasta, sprawiając, że czujemy się coraz lepiej. To działanie można porównać do wpływu niektórych używek czy narkotyków, jak heroina.

Godzinę później, kwas fosforowy wiąże się z minerałami takimi jak wapń, magnez i cynk, przyspieszając metabolizm. Jest to jednak proces obarczony trudnościami z powodu obecności znaczącej ilości cukru i sztucznych barwników, które deprywatyzują organizm z wapnia.

Następnie doświadczamy skutków spożycia kofeiny – nagminnych wizyt w toalecie, podczas których organizm traci nie tylko wodę, ale także ważne minerały i elektrolity.

W końcowej fazie, gdy efekt euforyczny mija, doświadczamy stanu podobnego do hipoglikemii, z charakterystycznym spadkiem poziomu glukozy we krwi, co sprawia, że nagle stajemy się zmęczeni i zirytowani. Niestety, właśnie pozbyliśmy się z organizmu istotnych składników mineralnych, będących fundamentem dla naszych kości, a także zbliżyliśmy się do ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Miejmy na uwadze, że wszystko co dla ludzi, jest dobre w umiarkowanych ilościach. Okazjonalne spożywanie gazowanych napojów słodzonych nie jest zabronione, ale ich regularne picie w dużych ilościach zdecydowanie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych, w tym cukrzycy. Prosimy, podzielcie się tą informacją z innymi.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!