Usuń toksyny i zgub kilogramy z tym sekretnym przepisem na syrop z czarnego bzu. Czy wiesz, że zapobiega on aż ośmiu chorobom.
Tradycyjnie, nasza starszyzna korzystała z syropu z czarnego bzu jako napoju. Jeśli zbierzesz kwiaty czarnego bzu w maju, możesz przygotować własnoręcznie napój o właściwościach leczniczych, który po połączeniu z wodą daje orzeźwiający smak.
Kwitnienie czarnego bzu następuje w maju. Najlepiej zbierać kwiaty, gdy pogoda jest sucha i piękna, i kiedy roślina jest w pełni rozkwitu. Szukaj krzewów w miejscach oddalonych od dróg i zanieczyszczonych terenów. Aby kwiaty były świeże, zbieraj je pojedynczo i umieszczaj w koszu.
Dlaczego czarny bez jest tak ceniony? Ze względu na bogactwo w glukozę, witaminy C i A oraz minerały. Suszone kwiaty mają w składzie olejki eteryczne, garbniki, glikozydy, flawonoidy i trochę śluzu. Wzmacniają układ odpornościowy, pomagając w walce z grypą i przeziębieniem.
Kiedy jesteś chory na grypę, herbatka z suszu czarnego bzu może przynieść ulgę. Działa również przy astmie i stanach zapalnych dróg oddechowych, ułatwiając oddychanie i łagodząc kaszel. W okresie wiosennym, jest świetny dla alergików. Dodatkowo, wspomaga węzły chłonne w usuwaniu toksyn, pomaga w problemach z nerkami, pęcherzem moczowym oraz przy reumatyzmie.
Chcesz przygotować syrop? Oto przepis:
Składniki:
- sok z jednej cytryny
- 800 g cukru pudru (lub inny słodzik)
- 20 świeżych kwiatów czarnego bzu
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Zanurz 20 kwiatów w 1 litrze zimnej wody.
- Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, nie w lodówce. Potem odcedź.
- Dodaj cukier i sok z cytryny, a następnie pozostaw na kolejne 24 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Przecedź przez gazę i przelej do butelek.
Comments are closed.