Dlaczego wszyscy zbieraliśmy te małe owoce jako dzieci. Oto niesamowity powód, dla którego powinieneś je dzisiaj zrywać.

Malwy są nie tylko piękne, ale także przynoszą wiele korzyści dla zdrowia. Ich atrakcyjny wygląd to tylko jedno z wielu atutów.

Ich główną cechą jest obecność dobroczynnego śluzu, który tworzy ochronny film na błonie śluzowej, chroniąc ją przed podrażnieniami, takimi jak te spowodowane kaszlem. Różne części malwy, takie jak liście, owoce, łodygi i kwiaty, mogą być spożywane w różny sposób – na surowo, duszone, gotowane, pieczone i inne.

Korzyści zdrowotne malwy obejmują:

  • Leczenie ran, redukcja obrzęków i swędzenia, a także łagodzenie oparzeń.
  • Stosowanie w płukankach do gardła i jamy ustnej przy infekcjach.
  • Oczyszczenie dróg moczowych i nerek.
  • Wzmocnienie układu odpornościowego oraz działanie przeciwko grypie i nieżytowi nosa.
  • Działanie przeciwbakteryjne i detoksykacyjne.
  • Poprawa trawienia, oczyszczanie żołądka i jelit oraz pomoc w przypadku biegunki i wzdęć.
  • Przyspieszenie regeneracji wątroby i usuwanie szkodliwych substancji.
  • Leczenie stanów zapalnych jamy ustnej i górnych dróg oddechowych, rozpuszczanie śluzu podczas kaszlu.
  • Łagodzenie podrażnień błony śluzowej przewodu pokarmowego.

Sposoby użycia malwy:

Można przygotować z niej herbatę leczniczą przy problemach zdrowotnych, wywar do zastosowania zewnętrznego, czy też wykorzystać kwiaty w sałatkach czy potrawach.

Aby przygotować herbatę potrzebujesz: 1 łyżkę suszonych kwiatów malwy, 250 ml wrzącej wody i sitko. Zalej kwiaty wrzątkiem w sitku, parz przez ok. 12-14 minut i wypij ciepłą herbatę. W przypadku intensywnych objawów, pij 1-3 razy dziennie.

Do zastosowań zewnętrznych, pokrój liście malwy i nałóż na ranę sok, który z nich wycieka. Ten śluz działa dezynfekująco i wspomaga gojenie.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!